PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION

Okolice Sandomierza mają specyficzny mikroklimat, który pozwala na wyprodukowanie owoców sandomierskich o  tak  wyjątkowym  

smaku  i  zapachu.  Na  szlaku  nie brakuje pysznych przysmaków z jabłkiem

w roli głównej, a goście mogą zakosztować domowej kuchni opartej na regionalnych, tradycyjnych potrawach. Tu skosztujecie Państwo  

koprzywnickiego,  tradycyjnego  chleba, pieczonego na zakwasie, podpłomyków zanurzonych w miodzie, praznali czy szczodroków. Zachwycicie się z pewnością zalewajką, kwaszonkami, pierogami oraz innymi potrawami i wypiekami, przywołującymi wspomnienia beztroskich  lat  dzieciństwa.  Odwiedzając  

„Spiżarnie Sandomierskiego Szlaku Jabłkowego”, każdy turysta znajdzie dla siebie coś pysznego, świeżego i co ważne - zdrowego. Dla „głodnych” wiedzy, oferujemy natomiast ciekawe  konkursy,  warsztaty,  spotkania  i  szkolenia, zwieńczone ludową biesiadą.

 

To tylko niektóre ze smacznych propozycji, które mamy do zaoferowania. Aby posmakować je wszystkie Drogi Turysto, koniecznie musisz się wybrać w podróż Szlakiem Apetycznym…

 

 

SZLAK

APETYCZNY